De bloemenveiling FloraHolland in Aalsmeer ANP

Er is nog geen directe aanleiding om aan te nemen dat de Russen zullen stoppen met het importeren van bloemen uit Nederland.

Het ministerie van Economische Zaken heeft daarover geen berichten gekregen van de Russische autoriteiten, en ook de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) zegt nog geen signalen te hebben ontvangen.

Gisteravond kwamen er berichten naar buiten dat Rusland de import van bloemen uit Nederland wilde stoppen, omdat ze vol zouden zitten met beestjes die een gevaar vormen voor de Russische landbouw en economie.

Maar dat nieuws wordt niet ondersteund door de autoriteiten of de sector. "Onze contacten in Rusland, zowel via de Nederlandse ambassade daar als via het Russisch consulaat hier, zeggen niets te merken", aldus Robert Rodenburg, directeur van de VGB.

Ongevaarlijke beestjes

Dat er beestjes in de bloemen zitten, kan best kloppen volgens Rodenburg. "In alle planten en in de lucht zitten beestjes. Dus als je die wil vinden, vind je ze. De vraag is of ze schadelijk zijn." Wat voor beestjes precies zijn aangetroffen, is niet bekend.

"Normaal als er zoiets zou worden aangetroffen, krijgen we bericht via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of de ambassade", zegt Thierry van Es, woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. "Wij hebben niets van deze instanties vernomen."

STER reclame