AFP
NOS Nieuws

Beieren gaat Oost-Europese asielzoekers apart opvangen

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

Het kabinet in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren heeft besloten dat asielzoekers uit Servië, Macedonië en Albanië voortaan in aparte asielzoekerscentra opvangen moeten worden. Daar moeten ze binnen twee weken horen of ze mogen blijven of niet.

Bijna 50 procent van de asielzoekers in Duitsland is afkomstig uit Balkanlanden, terwijl bijna niemand van hen recht heeft op een verblijfsvergunning.

Geweld

De opvangcentra in Duitsland barsten uit hun voegen. Voor dit jaar worden 450.000 asielzoekers verwacht, meer dan twee keer zoveel als vorig jaar. Ook het geweld tegen asielzoekers neemt toe. In de eerste helft van 2015 is in Duitsland 150 keer een asielzoekerscentrum beklad, vernield of in brand gestoken.

De minister-president van Beieren, Horst Seehofer (CSU) denkt dat zijn plan de acceptatie bevordert: "De verhoudingen tussen bevolking en vluchtelingen kunnen we alleen verbeteren als we laten zien dat we misbruik van het asielrecht niet accepteren."

Kritiek

Het plan valt niet bij iedereen in goede aarde. De voorzitter van de sociaaldemocratische SPD Yasmin Fahimi vindt dat Seehofer "op een goedkope manier stemming maakt tegen vluchtelingen".

Ook wijzen commentatoren erop dat de CSU een aantal politieke projecten zag mislukken in de afgelopen periode. Van de invoering van tol op de snelwegen, tot de aanrechtsubsidie voor moeders die thuisblijven. De partij zou nu op deze manier aandacht willen krijgen, zegt onder meer ARD-commentator Tina Hassel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl