NOS Nieuws

Eurotunnel wil schadevergoeding van Franse en Britse regering

Eurotunnel eist een schadevergoeding van bijna tien miljoen euro van de Britse en Franse regering. Het bedrijf dat de Kanaaltunnel exploiteert, zegt miljoenen euro's uit te geven en inkomsten mis te lopen door het grote aantal migranten dat de oversteek naar Groot-Brittannië probeert te maken.

Eurotunnel wil een deel van de kosten terug. Het bedrijf zegt in het eerste half jaar al 13 miljoen euro extra kosten te hebben gemaakt. Dat is meer dan in heel 2014. Tweederde van dat bedrag bestaat uit kosten voor extra beveiliging en de rest is omzetverlies.

"Als er een trein klaarstaat voor vertrek en er is een vermoeden dat er migranten aan boord zijn, dan moet de trein worden stopgezet en doorzocht. Dat brengt extra kosten voor beveiliging en personeel met zich mee en leidt tot omzetverlies omdat treinen met vertraging rijden", vertelt correspondent Frank Renout.

Bestorming

Eurotunnel vindt dat er te weinig wordt gedaan om de vluchtelingen tegen te houden en luidt de noodklok. "Het bedrijf zegt dat de problemen veel groter zijn dan de Franse regering doet voorkomen. Volgens de officiële cijfers verblijven er ongeveer 2000 migranten rond Calais, maar het bedrijf zegt dat het zo'n 5000 mensen zijn", zegt Renout.

Begin deze maand bestormden ongeveer 150 vluchtelingen de Kanaaltunnel. De groep drong door tot de beveiligde zone in het havengebied. Door de bestorming ontstond er vertraging en kon een aantal treinen helemaal niet rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl