NOS Nieuws

Export bloemen naar Rusland daalt al een poos

Het Kremlin dreigt met een importverbod op Nederlandse bloemen, maar de afzet van Nederlandse bloemen in Rusland loopt ondanks een lagere eurokoers al een tijd niet goed. Dat blijkt uit begin deze maand gepubliceerde cijfers van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

In de eerste helft van dit jaar liep de export van bloemen en planten naar Rusland met 25 procent terug naar 102 miljoen. Daarmee staat Rusland voorlopig achtste in de lijst van afzetmarkten voor de bloemen- en plantensector.

Vorig jaar was Rusland nog de vierde afzetmarkt. De daling in de eerste helft van dit jaar is ten opzichte van 2013 nog forser, toen exporteerden de bloemenhandelaren in de eerste zes maanden nog voor 150 miljoen euro naar Rusland.

Opvallend

De daling is opvallend omdat een lagere koers van de euro de export naar niet-eurolanden stimuleert. Zo steeg bijvoorbeeld de waarde van het aantal verkochte bloemen en planten aan het Verenigd Koninkrijk, Polen, Zwitserland en Zweden.

De totale waarde van uitgevoerde bloemen en planten naar alle landen in de eerste helft van dit jaar bedraagt volgens de VGB 3,1 miljard euro.

De exportwaarde van alle goederen naar Rusland loopt ook terug door de sancties vanwege de situatie in Oekraïne. In 2012 verkochten we nog voor ruim 7 miljard euro aan spullen aan de Russen, vorig jaar was dat gedaald naar 6,2 miljard. Uit de voorlopige cijfers van dit jaar blijkt dat we in de eerste vier maanden van 2015 voor 1,25 miljard euro naar Rusland hebben geëxporteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl