Mick Fanning
NOS Nieuws

Surfkampioen Mick Fanning 'getraumatiseerd' na haaienaanval

"Het gaat goed met me, ik heb geen schrammetje op mijn lichaam", zegt drievoudig wereldkampioen surfen Mick Fanning bij thuiskomst in Sydney, twee dagen nadat hij door een haai was aangevallen. "Maar erover praten of berichtjes lezen brengt emoties naar boven. Ik ben wel getraumatiseerd. Het zal nog wel een paar weken of maanden duren voor ik erbovenop ben."

Fanning stond afgelopen weekend in Zuid-Afrika in de finale van de J-Bay Open in de World Surf League, toen de haai hem in het vizier kreeg. De video verspreidde zich als een razende over het internet en inmiddels staat hij bekend als de man die met zijn blote handen een aanval van een haai wist af te slaan. Fanning realiseert zich maar al te goed dat hij een engeltje op zijn schouder had.

Heelhuids kunnen weglopen na een aanval van een haai... dat is een wonder.

Mick Fanning

"Er is vast iemand die over me waakt", zegt Fanning zichtbaar geëmotioneerd. "Heelhuids kunnen weglopen na een aanval van een haai... dat is een wonder. En gelukkig heb ik heel goede mensen om me heen en geweldige vrienden die me steunen. "

'Ik dacht: dit is het dan...'

Tijdens het persmoment beschrijft Fanning wat er precies gebeurde. "Als je goed naar het beeldmateriaal kijkt, dan zie je dat het water meer opspat op het moment dat de golf eraan komt. Dat was het moment dat de haai terugkwam voor een tweede aanvalspoging. Ik voelde me heel klein. Dat ding is zo ongelooflijk krachtig en snel."

Ik dacht: dit is het dan. Ik zat alleen maar te wachten tot hij één of twee benen zou afbijten.

Mick Fanning

"Ik probeerde om hem heen te bewegen, puur op instinct. Het enige dat telde, was wegwezen. Toen mijn surfplank verdwenen was, dacht ik: dit is het dan. Ik zat te wachten op het moment dat hij één of twee benen zou afbijten."

'Ik kon alleen maar machteloos toekijken'

Julian Wilson, zijn tegenstander in de finale, zag alles gebeuren. "Ik verstijfde helemaal toen ik het zag. Ik probeerde in te schatten wat er precies gebeurde. Ik zag hem van zijn bord vallen, maar toen zat er ineens een golf tussen. Ik zwom naar hem toe omdat ik vreesde voor zijn leven. Toen ik over de golf heen was, hoopte ik dat hij niet onder water was en dat er overal bloed zou zijn."

Ik zat machteloos toe te kijken hoe hij elk moment naar beneden zou worden getrokken.

Julian Wilson

"Ik zag dat hij niet meer bij zijn surfplank was. De haai had kennelijk de kabel doorgebeten. Toen raakte ik in paniek. Het zal toch niet....Ik zat nog steeds op mijn board en hoopte bij hem te kunnen komen, maar ik had niet genoeg tijd. Ik zat machteloos toe te kijken hoe hij elk moment naar beneden kon worden getrokken."

Ondanks de traumatische ervaring gaat Fanning door met surfen. "Zeker weten. Surfen heeft me zo veel gegeven. Ik word er rustig van in mijn hoofd. Reken maar dat ik weer op een surfplank zal staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl