Rijdt Froome te hard? Sky geeft antwoord

Het zijn drukke dagen voor Team Sky. De Britse wielerploeg moet zich niet alleen op de racefiets verdedigen tegen aanvallen van concurrenten, maar ook opboksen tegen een groot aantal critici dat zegt dat de prestaties van Chris Froome ongeloofwaardig zijn.

De geletruidrager zou met zijn snelle pedaalomwentelingen lijken op Lance Armstrong in zijn hoogtijdagen. Hij zou een abnormaal hoog wattage trappen. En hij zou een speciaal, geheimzinnig drankje drinken, verrijkt met zogenaamde ketonen.

Gegevens openbaar maken

Dinsdagochtend gaf Team Sky een persconferentie, zoals elke ploeg dat doet op rustdagen in de Tour de France. Bijna honderd journalisten rukten uit om te luisteren naar de woorden van Chris Froome, meesterknecht Geraint Thomas en ploegbaas David Brailsford. Maar er zat nog iemand aan tafel: Tim Kerrison, hoofd training bij Sky. 

Ketonen, wat zijn het en hoe werken ze?

De oren werden gespitst toen Kerrison het woord nam. Want zoals aangekondigd, gaat Team Sky een aantal gegevens van Froome openbaren. Gegevens die volgens de ploeg moeten aantonen dat de prestaties van Froome binnen de menselijke maat vallen. 

Vergelijking met Gesink

Kerrison heeft zich gebaseerd op de eerste klim van de Pyreneeën, de klim waar Robert Gesink als eerste ten aanval trok en waar Froome uiteindelijk de sterkste was. De klim naar Pierre St. Martin was 15,3 kilometer lang. Froome trapte daar een gemiddeld wattage van 414 watt gedurende 41,5 minuut. 

Als je dat vergelijkt met de gegevens van Robert Gesink, die ze in tegenstelling tot Froome gewoon op internet zet, lijkt dat allemaal redelijk. Gesink trapte op die 15,3 kilometer een gemiddelde van 409 watt. Froome was dus 1,2 procent beter.

Leven met kritiek

Er volgden nog een hoop andere getallen die volgens Sky weergeven dat deze prestatie van Froome 'binnen de perken' blijft. Zo vertelt Kerrison dat Froome al 15 keer harder heeft gereden dan nu op La Pierre St. Martin. En dat als het aan de ploeg ligt, ze al hun gegevens willen delen met instanties als het WADA of de UCI. 

Team Sky geeft uitleg over inspanningen Froome

Eén ding blijft apart. Team Sky vertelde dat Froome’s aantal watt per kilogram lichaamsgewicht op de klim (414watt / 67,5kg) 5,78 zou bedragen. Maar daar komt op een normale rekenmachine 6,13 w/kg uit. Robert Gesink kwam op dezelfde klim tot 5,85 w/kg, bevestigt Lotto-Jumbo-trainer Louis Delahaije.

Niet abnormaal

Waar komt dan het verschil tussen 5,78 w/kg en 6,13 w/kg vandaan? Dat komt volgens Tim Kerrison omdat Froome met ovalen tandwielen rijdt en dat een verschil van 6 procent betekent. Hoe dan ook, ovaal of niet, diverse experts zijn het er over eens: 6,13 of 5,78 w/kg zijn beide geloofwaardig en niet abnormaal.

Ploegbaas Brailsford en Chris Froome luisterden in stilte naar de getallen. Daarvoor gaven ze aan dat ze met kritiek hebben leren leven. En dat de Tour wat hen betreft om wielrennen gaat en dat ze de rest laten voor wat het is. Ze zien uit naar de laatste vier 'echte' etappes, in de Alpen.

Fietsdata op internet

Als het aan Froome zelf ligt, zetten ze al zijn fietsdata meteen op internet. Maar dat botst met het beleid van het team. Een beleid dat Sky vandaag een heel klein beetje aan de kant heeft gezet. Om de critici een stap voor te zijn. Hoogstwaarschijnlijk voor eventjes.

Froome op La Pierre Saint-Martin

Gehele beklimming
Tijd41m 28s
Gemiddeld vermogen414 watt
VAM1602 meter
Gewicht67,5 kilo
Vermogen per kilo5,78 watt/kg6% correctie vanwege ovale tandwielen
Versnellingen52-38 / 11-28
Gemiddeld omwentelingen97 per minuut
Gemiddelde hartslag158 per minuut
Maximale hartslag174
Tijdens 'de demarrage'
Tijd24 sec
Gemiddeld vermogen556 watt
Maximale vermogen929 watt
10 sec vermogen652 watt< 60% van maximum
Gemiddeld omwentelingen102 per minuut
Vier minuten voor 'demarrage'449 watt94 omwentelingen
Vier minuten na 'demarrage'435 watt103 omwentelingen

STER reclame