Nuon - Flickr / CC BY-NC 2.0

Het moederbedrijf van Nuon, Vattenfall,komt steeds dieper in de rode cijfers. Dat komt door de lage stroomprijzen en het overschot aan elektriciteit op het netwerk.

Het Zweedse staatsbedrijf moet opnieuw miljarden afschrijven op elektriciteitscentrales die stil staan. Onder de streep komt het verlies van Vattenfall in het eerste half jaar neer op 2,5 miljard euro.  

"De elektriciteitsmarkt in Europa is dramatisch aan het veranderen", zegt de topman van Vattenfall. "Door de economische crisis daalde de vraag, en die is nog steeds niet hersteld. Tegelijkertijd stijgt het aanbod van goedkope zonne- en windenergie."

Mottenballen

Sinds de Duitse Energiewende is er veel groene energie beschikbaar op het elektriciteitsnetwerk. Een groot aantal peperdure gas- en kolencentrales zijn daardoor overbodig. Zo ook de Magnumcentrale in de Eemshaven. De centrale kostte ruim een miljard euro, maar staat nog steeds voor tweederde stil.

Vattenfall is niet het enige energiebedrijf met stilstaande centrales. Ook RWE, het moederbedrijf van Essent, moest miljarden verlies incasseren.

Het Zweedse staatsbedrijf is sinds 2009 eigenaar van Nuon en heeft daar nog weinig plezier aan beleefd. In die paar jaar is het bedrijf bijna 6 miljard euro minder waard geworden. Het afgelopen half jaar is er niet opnieuw afgeschreven op Nuon.

STER reclame