1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Lopers Nijmeegse Vierdaagse terug van eerste etappe

Gezellige drukte op de eerste wandeldag

Nijmegen stroomt weer vol met deelnemers aan de Vierdaagse die de eerste wandeldag erop hebben zitten. Op de start- en finishplaats is het gezellig druk nu steeds meer lopers de eindstreep bereiken.

Vroeg in de ochtend ging de 99ste editie van het wandelevenement van start met de traditionele Dag van Elst, de etappe door de Overbetuwe. 

De eerste deelnemer die de finish bereikte is al lang terug. Om 09.31 uur passeerde de Brit Simon Brownlee de eindstreep op de Wedren in het midden van de stad. 

Ook in de vorige jaren was Brownlee vaak de eerste. Hij hoeft niet per se als eerste binnen te komen, zegt Brownlee tegen Omroep Gelderland. "Ik loop nou eenmaal wat sneller."

 • Omroep Gelderland
  Simon Brownlee kwam als eerste over de eindstreep
 • ANP
  Meer dan 42.000 wandelaars zijn begonnen aan de Nijmeegse Vierdaagse
 • ANP
 • ANP
 • Omroep Gelderland
  Onder de parasol op de Wedren

Fitte lopers

De 42.684 deelnemers lopen vandaag 30, 40 of 50 kilometer door de Betuwe op de zogenoemde dag van Elst. Deelnemers aan de 50 kilometer doen zelfs Arnhem aan.

De eerste dag begon met wisselvallig weer. Rond de start viel af en toe een miezerige regen, maar nu heeft de zon de overhand en is het prima wandelweer. "De temperatuur is aangenaam", zegt verslaggever Martijn van der Zande in Elst. 

Tussen de fitte lopers ziet hij ook deelnemers in minder goede conditie en een enkeling is al uitgevallen. "Ik hoorde een man vragen waar het station is omdat hij niet verder kon."

Insectenbeten

Langs de route is het ook dit jaar weer druk. Toeschouwers moedigen de wandelaars aan. Sommigen kunnen de steun van het publiek goed gebruiken, want inmiddels hebben zich tientallen deelnemers bij de hulpposten van het Rode Kruis gemeld.

Vanochtend zijn 240 deelnemers behandeld aan blaren en daarmee hadden de hulpverleners het iets drukker dan vorig jaar op de eerste dag. 

Daarnaast meldden zich tientallen mensen met andere klachten, zoals insectenbeten en overbelaste spieren of gewrichten. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl