De Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin vandaag in de Veiligheidsraad AFP
NOS Nieuws Buitenland

Rusland komt met eigen VN-resolutie over MH17

Rusland heeft een eigen ontwerpresolutie ingediend bij de VN-Veiligheidsraad over de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Wat erin staat, is nog niet bekend, maar Rusland hoopt te voorkomen dat een voorstel van Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne kans maakt. 

Die landen hebben voorgesteld dat er een VN-tribunaal wordt opgericht om de schuldigen aan de ramp te berechten. Ze vinden dat het niet om een gewone misdaad gaat, maar om een bedreiging van de vrede en veiligheid. De stemming over dat voorstel is uitgesteld tot volgende week maandag.

Vetorecht

Rusland vindt een VN-tribunaal over MH17 contraproductief en prematuur. Volgens Rusland is er geen sprake van een bedreiging van de vrede en veiligheid maar gaat het om een criminele actie, waar de VN niet over gaat. Verder vindt Rusland dat eerst de diverse onderzoeken naar de toedracht afgerond moeten worden. Rusland kan het plan voor een tribunaal tegenhouden omdat het land vetorecht in de Veiligheidsraad heeft.

In de eigen ontwerpresolutie zou Rusland wel pleiten voor een grotere rol van de VN bij het onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van de Boeing. Rusland is niet tevreden over het door Nederland geleide onderzoek.

STER reclame