Jack van Gelder vertrekt bij de NOS

time icon
1/2 Jack van Gelder als commentator bij het Nederlands elftal. ANP

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Jack van Gelder bij finale 1978

Jack van Gelder verlaat de NOS en stapt per half september over naar abonneezender Sport1. Hij gaat daar onder meer de uitzendingen rondom de Champions League en de EK-kwalificatiewedstrijden presenteren.

“Het is buitengewoon jammer dat Jack vertrekt”, reageert hoofdredacteur Maarten Nooter van NOS Sport. “Hij is een van onze gezichtsbepalende presentatoren en we wilden hem dus ook niet kwijt. Juist daarom hebben we onlangs nieuwe afspraken gemaakt tot ruim na Jack’s 65ste verjaardag. Hij kiest nu echter alsnog voor een nieuwe uitdaging."

"Ik heb lang, heel lang nagedacht over deze overgang", legt Van Gelder uit. "Ik zie in Sport1 een enorme uitdaging en verheug mij op iets nieuws. Ik heb met enorm veel plezier sinds 1975 bij NOS Langs de Lijn en sinds 1995 bij Studio Sport mogen werken. Wij gaan als zeer goede vrienden uit elkaar. Mooi dat dat zo kan."

Lastig moment

Van Gelder is voor het laatst te zien en te horen bij de NOS tijdens de EK-kwalificatieduels van het Nederlands elftal tegen IJsland (3 september) en Turkije (6 september). Op 31 augustus presenteert hij voor het laatst Studio Voetbal. 

"Het moment is even lastig", vervolgt Nooter, "want het nieuwe voetbalseizoen staat alweer voor de deur. We hebben daarom afgesproken dat hij tot medio september bij ons blijft. Dan kan Jack in stijl afscheid nemen en hebben wij tijd om na te denken over zijn opvolging, zowel voor wat betreft de 'vacature Oranje' als voor de presentatie van Studio Voetbal." 

"Jack heeft bijzondere dingen voor de NOS gedaan; memorabele televisie en vooral ook radio gemaakt", stelt Nooter. "En dat gaan we missen. Maar dat geldt ook voor Jack, zoveel is zeker. Wij zijn Jack van Gelder dankbaar voor al die mooie jaren en tegelijkertijd gunnen we hem een koninklijk vertrek en wensen hem alle succes toe bij zijn nieuwe club."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Jack van Gelder-kwis

Goals Nederlands elftal

Van Gelder maakte zijn 'NOS-debuut' in 1975 in het radioprogramma Langs de Lijn. Een jaar later versloeg hij voor het eerst een groot evenement voor NOS: de Olympische Spelen in Montreal. Hij groeide daarna uit tot één van de uithangborden van de NOS, zowel op radio als televisie. Tijdens de EK- en WK-eindronden van 2004, 2006, 2008, 2010 en 2012 presenteerde hij het late avondprogramma Studio Sportzomer.

Sinds 2002 was hij op zondagavond te zien als presentator van Studio Voetbal. 

Op 11 november 2011 deed Van Gelder bij de wedstrijd tussen Nederland en Zwitserland voor de 250ste keer verslag van een interland van Oranje voor Langs de Lijn. Zijn commentaar bij de goals van Dennis Bergkamp (Nederland - Argentinië, WK 1998), Wesley Sneijder (Nederland - Brazilië, WK 2010) en Robin van Persie (Nederland - Spanje, WK 2014) werd razendpopulair. De fragmenten werden honderdduizenden keren bekeken op  YouTube. 

Compilatie van Jack van Gelder

Een compilatie van radioverslagen die Jack van Gelder voor de wedstrijden van Oranje heeft gedaan.

STER Reclame