Minister Van der Steur op het Binnenhof ANP

Naaste van slachtoffer krijgt vergoeding emotionele schade

tijd van publicatie

Nabestaanden en naasten van slachtoffers van ongevallen, geweldsmisdrijven of een medische fout krijgen recht op een vergoeding voor hun emotionele schade. Het gaat om slachtoffers die ernstig gewond zijn geraakt of zijn overleden.

Minister Van der Steur heeft het wetsvoorstel voor de vergoeding voor affectieschade vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij wil met deze maatregelen de naaste kring rond slachtoffers erkenning en genoegdoening geven. 

De bedragen die kunnen worden uitgekeerd, liggen tussen de 12.500 en 20.000 euro. Volgens de minister kan dit het verdriet en leed niet wegnemen, maar wel helpen bij de verwerking van de gebeurtenissen.

Aansprakelijk

Degene die aansprakelijk is gesteld voor de fout, misdrijf of het ongeval moet betalen. In civiele zaken is de schade veelal afgedekt door een verzekering. Het gaat dan om fouten en ongevallen waar bijvoorbeeld bedrijven, ziekenhuizen of automobilisten bij zijn betrokken. Als er sprake is van geweldsmisdrijven, kan de Staat de betaling overnemen en het bedrag later verhalen op de dader.

Van der Steur verwacht dat de kosten voor de regeling een paar miljoen per jaar bedragen, maar dat een groot deel daarvan wordt teruggehaald bij de veroorzaker van het leed.

Het voorstel is overigens niet nieuw. Het kwam al eens door de Kamer, maar werd in 2010 verworpen door de Eerste Kamer. In het nieuwe voorstel is rekening gehouden met de bezwaren van destijds. Zo is het bedrag verhoogd en variabel geworden en is ook de kring van naasten iets verruimd.

STER Reclame