Schokkende beelden van aanslag Turkije

Bij een aanslag in Suruç, een Turkse stad bij de Syrische grens, zijn zeker 27 doden gevallen. Ook zouden ongeveer honderd mensen gewond zijn geraakt. Gevreesd wordt dat het dodental verder oploopt. 

Twee hoge Turkse functionarissen zeggen dat er bewijs is dat het om een zelfmoordaanslag door leden van Islamitische Staat gaat. Als die terreurgroep inderdaad verantwoordelijk is, gaat het om de eerste grote aanslag van IS op Turks grondgebied.

De ontploffing was in de tuin van een cultureel centrum. Daar was volgens Turkse media op het moment van de explosie een conferentie bezig over de wederopbouw van de Syrische stad Kobani. Er waren zo'n 300 bezoekers bij de conferentie. 

Suruç ligt op tien kilometer van Kobani. Daar is eind vorig jaar en begin dit jaar hard gevochten tussen IS en Koerdische groepen. 

Explosies in Kobani

In Kobani waren vanmorgen ook explosies te horen. Daarbij zouden geen gewonden zijn gevallen. 

Het is niet duidelijk wat daarvan de oorzaak was. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten ontplofte er een autobom bij een controlepost van de Koerdische militie die de stad beheerst, maar die militie spreekt dat tegen. Er zouden alleen onontplofte explosieven zijn geruimd.

STER reclame