Minister Kerry (l) en minister Rodriguez hadden in april al een ontmoeting AFP

De Verenigde Staten en Cuba hebben na vijftig jaar hun diplomatieke banden hersteld. De VS opent een ambassade in Havana en Cuba doet dat in Washington. In beide landen zijn vandaag plechtigheden om de herstelde betrekkingen te vieren.

In het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de Cubaanse vlag opgehangen, tussen alle andere vlaggen van landen waarmee de Verenigde Staten diplomatieke banden onderhouden. Minister Kerry had vandaag in Washington een ontmoeting met zijn Cubaanse ambtgenoot Rodriguez.

Volgende maand brengt Kerry een bezoek aan Cuba en dan wordt bij de Amerikaanse ambassade in Havana de Amerikaanse vlag gehesen.

Historische dag

President Obama en president Castro spraken eind vorig jaar af om de banden aan te halen. De Amerikanen versoepelden de afgelopen maanden al verscheidene restricties. Zo werd het handelsembargo tegen Cuba gedeeltelijk opgeheven en het land werd geschrapt van de lijst met terroristische landen. Cuba liet een aantal politieke gevangenen vrij.

Een Cubaanse diplomaat sprak van een historische dag. "De opening van de ambassades is een teken van vertrouwen en respect. Dat betekent niet dat er geen conflicten meer zullen zijn, maar de manier waarop we daarmee omgaan, is compleet veranderd", zei hij.

Arrestaties

In aanloop naar de opening van de ambassades werden in Havana tijdens een demonstratie meerdere mensen opgepakt. De dissidenten demonstreerden voor het vrijlaten van alle politieke gevangenen in het land. 

Arrestaties protest Cuba

STER reclame