ANP
NOS Nieuws

Gemiddeld 30 procent meer eikenprocessierupsen

Er zijn dit jaar veel meer eikenprocessierupsen dan in 2014, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. De groei wordt geschat op gemiddeld 30 procent, maar op sommige plaatsen ligt dat percentage beduidend hoger.

De groei werd al verwacht. Vanwege het warme weer hebben veel rupsen hun nest verplaatst naar de voet van de boom. Daardoor blijven hoog in de bomen verlaten nesten achter. Die waaien makkelijk weg, waardoor de brandharen van de rups op mensen terecht kunnen komen.

De minieme haartjes kunnen de huid en ogen irriteren of binnendringen in de luchtwegen. Ze veroorzaken een huiduitslag die op een allergie lijkt, of zwellingen, rode ogen en jeuk.

Bestrijding

Door bezuinigingen wordt de eikenprocessierups op veel plaatsen niet bestreden, of maar op beperkte schaal, bijvoorbeeld alleen bij huizen of scholen. In buitengebieden en langs veel rijkswegen wordt niet aan bestrijding gedaan.

Wie in aanraking komt met brandharen van de rups en daar erg last van krijgt, kan daarmee het beste naar de huisarts gaan, zegt het kenniscentrum.

Ook dieren kunnen ernstig letsel oplopen. Er zijn gevallen bekend van honden waarvan een deel van de tong moest worden geamputeerd. Ook wordt gras in de buurt van rupsennesten gebruikt als veevoer, waardoor vee en paarden ziek kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl