De gouverneur besloot eerder deze maand de vlag van overheidsgebouw te verwijderen
NOS NieuwsAangepast

Demonstratie Ku Klux Klan tegen verwijdering Confederatievlag

In de Amerikaanse stad Columbia in de staat South Carolina hebben vanavond tientallen leden van de racistische groepering Ku Klux Klan (KKK) gedemonstreerd tegen het besluit om de omstreden Confederatievlag bij overheidsgebouwen weg te halen. Ook leden van de neo-nazibeweging National Socialist Movement (NSM) waren bij de demonstratie aanwezig.

De demonstranten stonden op de trappen van het parlementsgebouw van South Carolina. Ze zwaaiden met de Confederatievlag. Ook werden Israëlische vlaggen verscheurd.

Arrestatie

Er waren ook voorstanders van de verwijdering van de vlag aanwezig bij de demonstratie in Columbia. Beide partijen debatteerden met elkaar over de kwestie.

Er was veel politie op de been tijdens de demonstratie. Bij een opstootje is een KKK-aanhanger opgepakt.

'Het loopt nu al behoorlijk uit de hand'

De gouverneur van de staat besloot eerder deze maand de vlag van overheidsgebouwen te verwijderen na de racistische aanslag in Charleston, waarbij een blanke man negen zwarte Amerikanen doodschoot in een kerk. Naderhand doken foto's op van de schutter, waarop hij poseerde met de Confederatievlag.

Dat leidde in de VS tot een nationale discussie waarin ook president Obama zich mengde. Volgens de KKK en de NSM staat de vlag voor de trots van de zuidelijke staten en voor het blanke ras dat zij zeggen te willen beschermen.

Demonstratie van de Ku Klux Klan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl