Vladimir Poetin, president van Rusland AFP

De stemming in de Veiligheidsraad over de oprichting van een VN-tribunaal over de ramp met MH17 wordt uitgesteld. Dat meldt het Russische persbureau TASS op basis van een bron binnen de Verenigde Naties. De stemming stond gepland voor dinsdag, maar dat zou een week later worden. 

"Als het klopt, dan lijkt het erop dat ze achter de schermen bang zijn voor het Russische veto waarmee steeds wordt gedreigd", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Rusland is faliekant tegen de komst van zo'n tribunaal."  

Poetin zei eerder deze week tegen premier Rutte dat Rusland de oprichting van een VN-tribunaal "prematuur" en "contraproductief" vindt. Rusland heeft een vetorecht in de VN-Veiligheidsraad en kan de komst van zo'n tribunaal blokkeren. 

Standpunt

Nederland heeft samen met Maleisië, België, Australië en Oekraïne bij de Verenigde Naties een resolutie ingediend om een tribunaal op te richten dat de verdachten van de ramp vervolgt.

Het is volgens Groot Koerkamp onduidelijk wat er in een week kan worden bereikt. "De Russen wantrouwen een internationaal tribunaal. Het is niet waarschijnlijk dat ze in een week van standpunt veranderen."

STER reclame