ANP

Het kabinet wil het medisch beroepsgeheim inperken om fraude met uitkeringen tegen te gaan. Als justitie fraude vermoedt met een arbeidsongeschiktheids- of zorguitkering, moeten verzekeringsartsen en medisch adviseurs een patiëntendossier afstaan als justitie daarom vraagt. 

Dat schrijft dagblad Trouw, dat het conceptwetsvoorstel van de ministers Schippers (Volksgezondheid), Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) in handen heeft. 

Minister Schippers zei twee jaar geleden al dat het beroepsgeheim niet mag worden misbruikt om fraude verborgen te houden. Aanleiding was een zaak met twee psychiaters die aan fraude met WAO-uitkeringen en pgb's hadden meegewerkt. De overheid was daardoor voor tientallen miljoenen euro's benadeeld.

Als het voorstel wordt aangenomen, hoeven artsen die het beroepsgeheim verbreken niet meer bang te zijn voor de tuchtrechter. 

De Nederlandse  Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) is niet blij met het voorstel. "Verzekeringsartsen zijn toch niet van de fraudebestrijding?", zegt voorzitter Faas in Trouw. Ook de artsenfederatie KNMG keert zich tegen het voorstel.

STER reclame