EPA
NOS Nieuws

Nederlandse MH17-nabestaanden claimen bij rebellenleider

De Amerikaanse advocaat Floyd Wisner, die namens nabestaanden van zeventien slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 een miljoenenclaim neerlegt bij de voormalige rebellenleider Igor Strelkov, zegt ook te handelen op verzoek van de families van zes Nederlandse slachtoffers. De jurist heeft dat gezegd in de uitzending van EenVandaag.

Wisner is woensdag in Chicago begonnen met een procedure tegen de voormalige Russische inlichtingenofficier Igor Girkin, zoals Strelkov officieel heet. Het gaat om een claim van 900 miljoen dollar, omgerekend zo'n 828 miljoen euro. Volgens de advocaat was commandant Strelkov degene die het in het gebied waar vlucht MH17 is neergestort voor het zeggen had. Strelkov zou gehandeld hebben namens de regering van president Poetin.

Strelkov wordt door de Amerikaanse advocaat ook gezien als verdachte omdat een internetpagina met banden met zijn rebellengroep kort na het neerhalen van het toestel de verantwoordelijkheid opeiste. Die mededeling werd kort daarna weggehaald.

'Druk op de regeringen'

De miljoenenclaim werd gisteren gemeld door Britse media. In eerste instantie werd ervan uitgegaan dat er geen Nederlandse nabestaanden aan zouden meedoen.

In een vraaggesprek met de BBC zegt Wisner dat de claim tegen Strelkov niet gaat over zoveel mogelijk geld voor de nabestaanden. Volgens hem is het vooral de bedoeling om druk op de zaak te blijven houden bij de betrokken regeringen.

Haalbaarheid

Advocaat Geert-Jan Knoops zet vraagtekens bij de haalbaarheid van de bewijsvoering, liet hij weten in EenVandaag.

Bij de vliegramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl