News Corp Australia
NOS NieuwsAangepast

'Nieuwe MH17-beelden zeggen niets over toedracht'

De beelden over de MH17-ramp die gisteren opdoken, zeggen niets over de toedracht van de ramp. Dat concludeert correspondent David Jan Godfroid na bestudering van de gesprekken tussen pro-Russische separatisten die tussen de wrakstukken rondlopen.

De separatisten die in de opnamen te horen zijn, zeggen dat de Oekraïners het toestel hebben neergehaald om de separatisten de schuld te kunnen geven. "Of dat waar is, of dat een dwaalspoor is of dat zij zich misschien vergissen, weten we op dit moment niet", zegt Godfroid.

BBC

De beelden die de Australische nieuwsorganisatie News Corp Australia gisteren naar buiten bracht, waren al een jaar in bezit van de BBC. Ze komen uit een opname van in totaal zeventien minuten, waaruit de BBC een montage maakte die op 20 juli vorig jaar is uitgezonden. De door News Corp Australia naar buiten gebrachte fragmenten bleven in de BBC-montageruimte achter. Ze zijn dus niet eerder te zien geweest.

De BBC bevestigt desgevraagd dat de opnamen van News Corp identiek zijn aan die van de BBC. Ook wat de separatisten in de opnamen zeggen, is exact hetzelfde.

Het geluid van de Australische opnamen klinkt wel anders dan dat bij de BBC. Daardoor ontstond het idee dat er met het geluid was geknoeid, maar een verklaring kan ook zijn dat de beelden van News Corps van een tv-toestel zijn opgenomen, waardoor het geluid vervormd is door de akoestiek van de ruimte waarin die tv stond.

Authenticiteit

Dat neemt niet weg dat er toch met het geluid kan zijn geknoeid. Als dat al zo is, zou dat tussen 17 en 20 juli vorig jaar gebeurd moeten zijn; tussen het moment van de ramp en het moment dat de BBC de opnamen in handen kreeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl