Petro Porosjenko
NOS Nieuws

Oekraïense president spreekt oorlogstaal in herdenkingsspeech

Een jaar na de ramp met vlucht MH17 heeft de Oekraïense president Porosjenko een toespraak gehouden waarin hij zich in het Engels richt tot het Westen. Hij gebruikt de gelegenheid om uit te halen op Moskou.

In de herdenkingstoespraak omschreef hij het neerhalen van MH17 als een terroristische aanval van de Russen.

"Het was een direct bevel van de hoogste militaire en politieke orde in Rusland", zegt Porosjenko. "Deze aanval kon alleen gebeuren met een geavanceerd wapen uit Rusland. De raket werd gelanceerd uit een door Russische militanten bezet gebied in het oosten van Oekraïne."

Oorlog

Oekraïne is nog altijd in oorlog met pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Dat klonk door in de toespraak van Porosjenko die zich bediende van oorlogstaal.

'Het was de terreur uit Rusland'

"Het Oekraïense volk weet als geen ander hoe de nabestaanden zich voelen", vervolgt Porosjenko. "Door de Russische agressie vielen duizenden Oekraïense doden en gewonden. Veel dorpen in Oekraïne zijn verwoest. Met de steun van alle vrije landen in de wereld hebben we genoeg kracht om dit te boven te komen. Oost-Oekraïne en de Krim zullen weer bij Oekraïne horen."

Porosjenko benadrukte ook dat de daders gestraft zullen worden. "Een jaar geleden beloofden we dat diegenen die verantwoordelijk zijn hun straf zullen krijgen. Dat was geen loze belofte. De daders weten dat hun straf onvermijdelijk is."

Aan het einde van de toespraak werd een video getoond waarin een witte vogel uit de lucht wordt geschoten en in losse veren neerdaalt in de handen van een kind.

Herdenkingsvideo Oekraïne

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl