Een fragment uit de beelden News Corp Australia

Op de nieuwe beelden die zijn opgedoken van vlucht MH17 lopen rebellen pratend tussen de wrakstukken. Ze spreken zowel Oekraïens als Russisch en het gaat over twee neergeschoten vliegtuigen.

Ze lijken verbaasd en geschokt dat het om een passagierstoestel gaat. Ze denken dat er ook een Oekraïens gevechtsvliegtuig (Sukhoi) is neergehaald. Dat toestel heeft volgens de commandant van de groep vlucht MH17 neergehaald voordat het zelf uit de lucht werd geschoten.

Ongerijmdheden

Volgens correspondent David Jan Godfroid zitten er veel ongerijmdheden in wat er wordt gezegd.

De commandant zegt dat de Oekraïners vlucht MH17 hebben neergehaald om de separatisten daarvan de schuld te geven. "Het lijkt mij kort na de ramp wel heel onwaarschijnlijk dat ze die gedachte hebben. En zo zijn er veel andere dingen waarvan ik twijfel aan de authenticiteit", zegt Godfroid.  

Zo zijn er nooit wrakstukken van de Sukhoi gevonden en ook is er geen piloot naar beneden gekomen.

Pas op: schokkende beelden van na de crash van de MH17

Filmpje

Beelden van zo dichtbij, zo kort na het neerstorten, heeft Godfroid niet eerder gezien. "Dat er door de bagage heen is gesnuffeld hebben we niet eerder gezien."

Het oorspronkelijke filmpje duurt 17 minuten en zou uit Donetsk zijn gesmokkeld. Door wie en wanneer is onduidelijk. Volgens de Australische nieuwsorganisatie News Corp Australia zijn de beelden gemaakt door de rebellen zelf.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wil niet reageren op de publicatie van de beelden. CNN maakte deze week bekend dat de OVV in een conceptrapport concludeert dat rebellen de MH17 met een raket uit de lucht hebben geschoten.

STER reclame