ANP
NOS Nieuws

Bloedbanken zien toename hepatitis E

Bij bloedbank Sanquin komt iedere dag een handvol donors die besmet zijn met hepatitis E. "Dat was een paar jaar geleden een stuk minder, en laat goed zien hoe hoog de infectiedruk is", zegt viroloog Hans Zaaijer van Sanquin.

Rauw varkensvlees

Mensen met een zwak afweersysteem, zoals veel ontvangers van donorbloed, zijn kwetsbaar voor het virus. "Als zij blootgesteld worden aan het virus kan een gemene, stille, chronische leverontsteking optreden waar je eigenlijk niets van merkt. Tot na een paar jaar je lever voor het grootste deel kapotgemaakt is", zegt Zaaijer.

Volgens de viroloog kunnen mensen besmet raken door rauw varkensvlees, maar het is ook mogelijk dat ze het krijgen van gewassen die besproeid zijn met oppervlaktewater waar varkensmest in terecht is gekomen: "Dat moeten de bronnen zijn waardoor steeds meer mensen het in hun bloed hebben."

RIVM

Het RIVM onderzoekt of varkensvlees de oorzaak is van de sterke toename van het aantal besmettingen. De helft van de Nederlandse varkens heeft het virus.

"Ik hoop dat de minister actie onderneemt om te zorgen dat de besmetting stopt. De enige manier om dat voor elkaar te krijgen is door de varkensteelt hepatitis E-vrij te maken. Er moeten varkens komen die het virus niet hebben en varkensstallen waar het virus niet heerst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl