AFP
NOS Nieuws

Japans lagerhuis stemt in met sterkere rol voor leger

Het Japanse lagerhuis heeft ingestemd met wetgeving die de militaire slagkracht van het land verhoogt. Het wetsvoorstel is zeer omstreden in Japan, dat na de Tweede Wereldoorlog het pacifisme in de grondwet heeft vastgelegd. De oppositie boycotte de stemming over de defensiewetgeving.

Terwijl het lagerhuis over de nieuwe regelgeving stemde, demonstreerden buiten tienduizenden mensen tegen een sterkere rol voor het leger. Ze riepen om het aftreden van premier Shinzo Abe, die sinds zijn aantreden heeft geijverd voor een sterker Japans leger. Ook werden er leuzen geroepen als "Nee tegen oorlog, nee tegen moord" en "Weg met de oorlogswetten".

China

Sinds de jaren 50 heeft Japan een leger dat uitsluitend gericht is op zelfverdediging. Premier Abe wil een sterkere rol voor de Japanse defensie met het oog op de expansiedrift van China in de regio. Ook biedt de nieuwe wetgeving het leger de mogelijkheid om bondgenoten in het buitenland bij te staan en mee te doen aan vredeshandhavingsmissies.

De VS is een uitgesproken voorstander van een sterkere militaire rol voor Japan.

Het hogerhuis moet zich binnen zestig dagen uitspreken over de wetsvoorstellen. Gebeurt dat niet, dan kan het lagerhuis met een tweederde meerderheid de wet doorvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl