Havenbedrijf Rotterdam loopt Russische miljoenen mis

Zo moest de olieterminal eruit gaan zien Havenbedrijf Rotterdam

De bouw van een Russische olieterminal in de haven van Rotterdam gaat niet door. De Russen krijgen de Shtandart-terminal niet gefinancierd, mede vanwege de spanningen tussen Rusland en de EU.

Havenbedrijf Rotterdam bevestigt dat de bouw niet doorgaat. Het havenbedrijf loopt daardoor meer dan 700 miljoen euro mis. De Russen zouden de komende 30 jaar 170 miljoen euro betalen aan de Rotterdamse haven voor het leasen van het terrein en de olieterminal zou jaarlijks 22 miljoen euro aan havengelden opleveren.

Contracten getekend

Premier Rutte sloot in 2011 de deal voor de bouw van de olieterminal toen hij op bezoek was bij de toenmalige president Medvedev. In de olieterminal zou ruwe Russische olie worden opgeslagen voor wederuitvoer.

In 2013, tijdens het Nederland-Ruslandjaar, meldde minister Kamp van Economische Zaken dat de benodigde vergunningen waren afgegeven en dat met de bouw kon worden begonnen. Kamp zei toen dat de investering een teken is van "de vruchtbare handelsrelatie tussen Rusland en Nederland".

Ondertekening in oktober 2011 door Hans Smits van Havenbedrijf Rotterdam in bijzijn van premier Rutte en de Russische president Medvedev ANP

Sinds begin 2014 is de relatie met Rusland flink bekoeld, onder meer door spanningen over Oekraïne en de daaruit volgende handelsoorlog.

Volgens Havenbedrijf Rotterdam werd het steeds moeilijker om voldoende financiering binnen te halen voor het project. Nu de bouw niet doorgaat, zoekt de Rotterdamse haven naar een nieuwe bestemming voor de grond waar de olieterminal zou komen.

STER Reclame