EPA

Het Griekse parlement heeft ingestemd met het akkoord met eurolanden over nieuwe miljardenleningen aan het land. 229 parlementariërs stemden voor, 64 tegen. Zes onthielden zich van stemming en er was een parlementariër afwezig.

Het parlement debatteerde uren over de bezuinigings- en hervormingsplannen die Griekenland moet doorvoeren in ruil voor de Europese steun.

'Deze horde is genomen, nu de volgende nog'

Snelle noodlening

De instemming van het parlement was voor de Europese Commissie ook een voorwaarde om het land snel een noodlening van maximaal 7 miljard euro te geven. Dat geld is nodig omdat Griekenland anders niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Met de noodlening kan Griekenland de periode overbruggen waarin onderhandeld wordt over een derde steunpakket. Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem verwacht dat die onderhandelingen zo'n vier weken gaan duren. De Eurogroep overlegt in de loop van de ochtend over de Griekse stemming.

Opstand binnen Syriza

Het is overigens geen verrassing dat het parlement met de plannen heeft ingestemd. Een groot deel van de oppositie zei van tevoren al Tsipras te steunen.

Van zijn eigen partij hebben 38 van de 149 parlementariërs niet voor het akkoord gestemd. Ook parlementsvoorzitter Konstantopoulou, minister van Energie Lafazanis, onderminister van Werkgelegenheid Stratoulis en de voormalig minister van Financiën Varoufakis stemden tegen.

Herschikking kabinet

Het is nog onduidelijk welke conclusies premier Tsipras verbindt aan deze opstand binnen zijn partij. Zeer waarschijnlijk volgt later vandaag een herschikking van zijn kabinet. Minister Lafazanis zei na de stemming dat hij zijn ontslag zal indienen als Tsipras daarom vraagt.

"Van de parlementariërs zal Tsipras alleen de nee-stemmers vervangen die zelf opstappen", denkt correspondent Conny Keessen. "In feite gaat hij daardoor verder als een minderheidsregering met steun van de oppositie."

STER reclame