Quisnix/Wikimedia/cc-by-sa-1.0
NOS Nieuws

Rusland blokkeert komst VN-tribunaal MH17

Rusland houdt bezwaren tegen de komst van een VN-tribunaal dat de daders van de ramp met vlucht MH17 vervolgt. Een nieuwe poging van Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne om Rusland over te halen in te stemmen met de oprichting van zo'n tribunaal, heeft niets opgeleverd.

Rusland, dat een vetorecht heeft in de VN-Veiligheidsraad, liet eerder al weten dat het niets voelt voor een MH17-tribunaal en heeft dat nu officieel meegedeeld. Het is contraproductief, staat in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hoge ambtenaren van Buitenlandse Zaken uit de vijf landen spraken maandag in Moskou met de Russische onderminister Gatilov. Ze lieten hem weten dat ze zo snel mogelijk een tribunaal willen oprichten en niet willen wachten op de uitkomsten van het technisch onderzoek naar de ramp met de MH17. Maar Gatilov gaf hun al meteen weinig hoop op een Russisch 'ja'.

Onbegrijpelijk

Rusland zegt dat het onbegrijpelijk is dat Russische onderzoekers, ook na herhaalde verzoeken, niet betrokken zijn bij het onderzoek naar de vliegramp, terwijl die veel ervaring hebben en Moskou heeft ingestemd met een VN-resolutie die het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines veroordeelt.

In de resolutie staat dat er een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar de ramp moet komen. Rusland vindt dat die resolutie niet wordt nageleefd nu de Russen buiten het onderzoek worden gehouden.

Ook twijfelt Moskou aan het nut van een nieuw VN-tribunaal. Het werk van onder meer het Joegoslavië-tribunaal en het Rwanda-tribunaal heeft volgens de Russen maar weinig opgeleverd. Ze waren volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken niet effectief, te duur en sterk politiek gekleurd.

Onder druk

Het ministerie vraagt zich in zijn verklaring ook af waarom in het verleden niemand heeft aangedrongen op een tribunaal voor twee andere vliegrampen: die in 1988 met een Iraans vliegtuig boven de Perzische Golf en die met een Russisch passagiersvliegtuig boven de Zwarte Zee in 2001.

De haast waarmee de internationale gemeenschap een VN-tribunaal wil oprichten, wekt het vermoeden dat de MH17-ramp wordt misbruikt om Rusland onder druk te zetten, zegt Moskou.

Koenders

In een reactie zegt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Nederland de Russische bezwaren kent. De gesprekken met Rusland blijven gaande, zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Koenders over Russische blokkade tribunaal MH17

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl