Hoe zou het zijn om een zes minuten durende glijvlucht te maken die je van 700 meter hoogte naar de grond voert? Je krijgt er een gevoel bij als je beelden ziet die gemaakt zijn vanaf de rug van een zeearend.

De roofvogel werd boven de Veluwe uit een heteluchtballon gelaten en zweefde op valkenier Gerard van den Brink af, die hem een paar kilometer verderop opwachtte.

Het resultaat is een filmpje waarin links en rechts van de vogelkop weilanden zijn te zien, de snelwegen A1 en A30 en een bedrijventerrein in Barneveld. 

Rechte lijn

De camera is met een tuigje op de rug van de zeearend gezet, zegt Van den Brink tegen Omroep Gelderland. "Hij is goed getraind en is dus veel gewend." Bovendien had het dier tijdens het opstijgen van de ballon een kapje op zijn kop. "Hij hoort dan wel van alles, maar in het donker houdt hij zich rustig."

Toen de ballon op hoogte was, ging het kapje af en begon de zeearend aan de afdaling. In het filmpje is te zien dat zijn vleugels steeds in de spreidstand blijven. 

Opvallend is hoe de vogel op zijn doel afgaat, hij lijkt de valkenier snel in het vizier te hebben. Dat kan kloppen, zegt Van den Brink. "Hij heeft ongelooflijk goede ogen."

STER reclame