Ron Linker / NOS

Door correspondent Ron Linker

Een klein Frans vlaggetje wappert op het dak van drukkerij CTD in Dammartin-en-Goële, zo'n drie kwartier rijden van Parijs. "Ik weet eigenlijk niet waarom ik dat vlaggetje heb laten hangen. Dit land heeft me in de steek gelaten", verzucht eigenaar Michel Catalano.

In deze drukkerij hielden een half jaar geleden de schutters van Charlie Hebdo zich urenlang verschanst. Ze hielden Catalano gegijzeld.

Hij herinnert zich nog hoe Saïd en Chérif Kouachi het terrein op kwamen: "Eigenlijk had het allemaal moeten aflopen in het bos hier vlakbij, zeiden ze tegen mij. Maar uiteindelijk kwamen ze in de drukkerij terecht. Ze wisten dat ze zouden sterven."

Catalano praat met de broers Kouachi en verzorgt hun wonden. Uiteindelijk laten ze hem vrij. Hij is de laatste die hen spreekt, want een paar uur later worden ze doodgeschoten in een vuurgevecht met de politie.

Verzekeringen

Wat ze niet weten, is dat een tweede medewerker van de drukkerij, Lilian Lepère, zich verstopt heeft in een keukenkastje. Lepère werkt inmiddels niet meer voor Catalano. "Hij heeft ervoor gekozen om elders door te gaan en daar heb ik alle begrip voor", zegt zijn oude baas.

De eigenaar kampt zelf ook met de naweeën van de gijzeling. Hij heeft last van slapeloosheid en depressies.

Vernederend

Bovendien blijft Catalano met de materiële schade zitten. Zes maanden na de schietpartij ziet de voorgevel van de drukkerij er nog net zo uit als direct na de interventie door de politie: "Ik ben al maanden bezig met de verzekeringen, maar ze hebben nog niks uitbetaald."

Catalano probeert daarom nu met publiciteitsacties geld in te zamelen. Zo is er vandaag een atleet die 24 uur op skeelers door de wijk rijdt om aandacht te vragen voor zijn probleem: "Het is allemaal erg vernederend. Ik ben iemand die z'n hele leven hard heeft gewerkt. Het is vernederend om nu mijn hand te moeten ophouden."

'Niemand kan of wil hier nog werken'

Eigenaar Michel Catalano (r) met de sporter die geld inzamelt voor de drukkerij Ron Linker/ NOS

STER reclame