Leider Bram Moszkowicz van VNL.
NOS Nieuws

Peilingwijzer: VNL voor het eerst in beeld

In de Peilingwijzer van deze maand is voor het eerst ook VoorNederland (VNL) vertegenwoordigd, de partij van Bram Moszkowicz. De inschatting is dat VNL 0 tot 2 Tweede Kamerzetels haalt. Het meest waarschijnlijk is 1 zetel.

Politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, wijst erop dat de partij bij twee peilingbureaus 1 Kamerzetel haalt en bij Maurice de Hond 2 zetels. In de Politieke Barometer en bij I&O Research haalt VNL geen zetel, maar bij het laatste bureau scheelt het niet veel.

Louwerse: "Je ziet toch dat een bekend gezicht als dat van Moszkowicz helpt als je op de kaart wilt komen. Dat is met Henk Krol ook gebeurd bij die andere nieuwkomer van de afgelopen jaren, 50Plus."

VNL zou voor het eerst een zetel behalen

Jesse Klaver

Ten opzichte van de Peilingwijzer van juni zijn er verder geen wezenlijke verschuivingen. De VVD blijft aan kop (25 tot 29 zetels), met daarachter drie partijen die elkaar niet veel ontlopen: de PVV (19-23), de SP (20-22) en D66 (19-21). Het CDA zit daar weer kort achter met 17 tot 19 zetels.

De PvdA (11-13) en GroenLinks (10-12) gaan nog steeds gelijk op. GroenLinks boekte na het aantreden van Jesse Klaver in korte tijd duidelijk winst, maar stijgt nu niet meer door.

Achter deze partijen komen de ChristenUnie (5 tot 7 zetels), de Partij voor de Dieren (4-6), 50Plus (4-6) en de SGP (2-4). VNL sluit de rij.

Winnaars en verliezers

Het afgelopen jaar is het GroenLinks die de grootste winst heeft geboekt: 6 zetels erbij. Maar 50Plus heeft met de teruggekeerde Henk Krol ook iets gewonnen: plus 2.

De verliezers zijn de PvdA met nog eens 2 zetels eraf en vooral D66 met een verlies van 6. De ChristenUnie heeft 1 zetel ingeleverd. De overige partijen zijn ongeveer op hetzelfde niveau gebleven.

Volgens Louwerse is D66 met het huidige zetelaantal terug op het niveau van vóór de gemeenteraads- en Europese verkiezingen van vorig jaar, toen de partij stevig won en de wind mee kreeg. "Na de ramp met de MH17 zakte dat al iets terug, omdat mensen uitweken naar de VVD van premier Rutte. En sinds de Provinciale Statenverkiezingen heeft de partij verder zetels verloren. De piek is duidelijk voorbij."

De NOS publiceert maandelijks de Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond), I&O Research en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse (Trinity College, Dublin).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl