ANP
NOS Nieuws

Dekkingsgraad pensioenfondsen daalt gemiddeld 3,5 procentpunt

Gemiddeld dalen de dekkingsgraden van de pensioenfondsen met 3,5 procentpunt door de rentemaatregel van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat heeft pensioenadviseur Aon Hewitt berekend.

Verschillende pensioenfondsen hebben al bekendgemaakt wat de nieuwe regels betekenen voor hun dekkingsgraad. Zo zakt de dekkingsgraad van het grootste pensioenfonds van Nederland, ambtenarenfonds ABP, van 103,9 naar 102 procent.

Ook de metaalfondsen PMT en PME voelen de nieuwe regels van DNB. De dekkingsgraad van PMT daalt met 3,3 procentpunt naar 100,2 procent. Die van PME duikt van 102,2 procent net onder de 100 procent.

Jong en oud

Fondsen met relatief veel jonge deelnemers worden harder geraakt door de maatregel. Dat komt doordat de verwachte opbrengst van het geld dat voor jonge deelnemers wordt belegd, lager wordt ingeschat.

Fondsen met veel oude deelnemers hebben daar minder last van, want het pensioen voor (bijna) gepensioneerden is grotendeels al verdiend.

Herstelplan

Doordat de strengere regels ook voorlopig nog negatief drukken op de dekkingsgraad, is nu al te zeggen dat het bij veel pensioenfondsen nog langer duurt voordat de pensioenen en de pensioenopbouw weer kunnen worden verhoogd.

Sterker nog, een aantal pensioenfondsen zakt door de rentemaatregel zelfs onder de vereiste grens. Dat betekent dat nog meer pensioenfondsen een herstelplan moeten indienen bij DNB om uit de problemen te komen.

Pensioenfondsen geschrokken van DNB

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl