ANP
NOS Nieuws

Uitgever moet nabestaanden Goebbels royalty's betalen

Uitgeverij Random House moet de erfgenamen van Adolf Hitlers minister van Propaganda, Joseph Goebbels, rechten betalen voor het gebruik van citaten uit zijn dagboeken. Dat heeft een rechtbank in München bepaald.

De citaten van Goebbels staan in een biografie over hem, geschreven door de Duitse historicus Peter Longerich. Het boek kwam in 2010 uit en verscheen in mei van dit jaar in het Engels.

De zaak was namens Goebbels' erfgenamen aangespannen door de advocate Cordula Schacht. Zij is een dochter van de nazi-minister van Economische Zaken Hjalmar Schacht.

Zeventig jaar

Wie de advocate vertegenwoordigt, is niet duidelijk. Waarschijnlijk zijn de erfgenamen afstammelingen van de broers en zusters van Goebbels. Hijzelf en zijn vrouw pleegden in mei 1945 zelfmoord, nadat ze eerst hun zes kinderen om het leven hadden gebracht.

Random House gaat in beroep. Overigens zouden na dit jaar volgens de rechtbank in ieder geval geen royalty's meer betaald hoeven worden, omdat het dan zeventig jaar geleden is dat Goebbels stierf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl