De Islamitische universiteit in Rotterdam FaceMePLS / Flickr cc by

De Islamitische Universiteit Rotterdam blijft open, ondanks bezwaren van minister Bussemaker. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) oordeelt dat de kwaliteit van het onderwijs op de instelling voldoende is en verlengde de accreditatie.

Bussemaker eiste vorige maand dat de rector van de islamitische universiteit vertrekt. Deze theoloog, Ahmet Akgündüz, heeft zich meerdere malen beledigend uitgelaten over andersdenkenden. Maar de instelling weigert hem te ontslaan.

Op verzoek van Bussemaker bekeek de NVAO bij een regulier accreditatieonderzoek of de studenten van de Islamitische Universiteit wel worden voorbereid op het werk in een pluriforme maatschappij. En of ze worden opgeleid met een open houding naar andersdenkenden. De NVAO concludeert dat dat het geval is.

Geen vertrouwen

Minister Bussemaker laat weten dat ze daardoor de accreditatie van de hbo-opleidingen van de Islamitische Universiteit niet kan intrekken. "Dat laat onverlet dat ik geen vertrouwen heb in de huidige rector", schrijft Bussemaker.

Bussemaker bereidt een wetswijziging voor zodat het ministerie kan ingrijpen als een onderwijsinstelling zich niet houdt aan de opdracht tot het bijbrengen van maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef.

Het accreditatieonderzoek door de NVAO wordt volgend jaar herhaald.

STER reclame