Ingrid Cobben / NOS
NOS Nieuws

En weer laait het Britse debat over de vossenjacht op

Tien jaar na het verbod op de vossenjacht in Groot-Brittannië, is het debat opnieuw losgebarsten. De onlangs herkozen conservatieve regering beloofde tijdens de verkiezingscampagne een stemming om het verbod op te heffen. Maar een dag voordat die stemming in het Lagerhuis zou plaatsvinden, heeft premier Cameron 'm uitgesteld.

Het zag er namelijk niet naar uit dat de conservatieven een meerderheid zouden halen. Wat meespeelde was dat er zo'n veertig conservatieve parlementariërs tegen de vossenjacht zijn, maar de echte reden om de stemming uit te stellen zijn de Schotse nationalisten van de SNP.

'Stem tegen'

Nicola Sturgeon, de leider van de SNP, had haar parlementsleden opgeroepen om massaal nee te stemmen, ondanks het feit dat de SNP zich normaal gesproken niet met Engelse zaken bezighoudt.

De nieuwe wetgeving over de vossenjacht zou namelijk alleen voor Engeland en Wales gaan gelden. Maar de progressieve SNP wil de vele lobbygroepen tegemoet komen die tegen het opheffen van het verbod zijn. En als Sturgeon premier Cameron dwars kan zitten, zal ze het ook niet laten.

 • Ingrid Cobben / NOS
  Honderden dierenrechtenactivisten protesteerden voor het parlement in Westminster
 • Ingrid Cobben / NOS
  Honderden dierenrechtenactivisten protesteerden vanmiddag voor het parlement in Westminster
 • Ingrid Cobben / NOS
  Honderden dierenrechtenactivisten protesteerden vanmiddag voor het parlement in Westminster
 • Ingrid Cobben / NOS
 • Ingrid Cobben / NOS
 • Ingrid Cobben / NOS

Protest

Honderden dierenrechtenactivisten, onder aanvoering van Queen-gitarist Brian May, protesteerden vanmiddag voor het parlement in Westminster. Uit een peiling blijkt dat driekwart van de Britten tegen de vossenjacht is.

Lynn Sawyer (48) heeft dertig jaar gejaagd. Maar nu voert ze campagne tegen de jacht. Zij zegt: "Het is wreed, het is nergens voor nodig. Vossenjacht is puur en alleen voor plezier."

Voorstanders zeggen dat de vossenjacht noodzakelijk voor het natuurbeheer, om bijvoorbeeld het vee van boeren te beschermen. "Ik verlies ruim 4000 euro per lammetje. Dat is een enorme kostenpost", vertelde boer Dylan Davies tegen de BBC.

Activisten betwisten dat. "Het is onzin. Zoveel schade richten de vossen niet aan en er zijn andere manieren om dat tegen te gaan", zegt actievoerder Chris Pitt.

Elegante kostuums

De vossenjacht is een eeuwenoude traditie in Groot-Brittannië, waarbij jagers te paard in elegante kostuums jagen op vossen. In England en Wales mogen op dit moment twee honden gebruikt worden om de vos uit zijn beschermde omgeving te lokken.

In Schotland is geen limiet. Met zijn nieuwe wet wil premier Cameron de Schotse regels ook in Engeland en Wales laten gelden. Hoe meer honden een jager mee kan nemen, hoe meer vossen hij kan jagen. Het is nog niet duidelijk wanneer Cameron het wetsvoorstel opnieuw aan het Lagerhuis gaat voorleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl