Gesloten bank in Griekenland
NOS Nieuws

Griekse banken nog niet open

Opluchting in Brussel nu een Grexit lijkt afgewend, maar de Grieken kijken voorlopig nog naar gesloten deuren van bankfilialen. Volgens een woordvoerder van het Griekse ministerie van Financiën blijven de banken in Griekenland voorlopig nog dicht.

Het akkoord betekent dan ook niet dat er automatisch nieuw geld van de Europese Centrale Bank naar Griekenland gaat.

Om de deuren te kunnen openen zijn nog enkele stappen nodig. Ten eerste moet de Griekse Centrale Bank aan de ECB vragen om het plafond van het noodloket (ELA) te verhogen. ELA is een voorziening van de ECB om banken in nood tijdelijk van geld te voorzien als dat nodig is.

Of het verzoek wordt ingewilligd, laat het bestuur van de ECB afhangen van twee criteria: zijn de Griekse banken gezond en is er voldoende onderpand?

Lege kas

Die vragen zijn nog steeds actueel. Griekse banken hebben bijna geen geld meer in kas. Ze zagen hun contanten door de angst voor een Grexit wegstromen doordat Grieken massaal geld opnamen. Om de gelduitstroom in te dammen kan er momenteel maar 60 euro per dag per persoon gepind worden. Zelf kunnen de banken door de financiële problemen niet meer bij de kapitaalmarkten aankloppen voor hun kasgeld.

Het politieke akkoord van vanmorgen kan de Grieken wel helpen bij het nieuwe verzoek om noodsteun. Deel van het akkoord is dat er een speciaal fonds wordt opgericht waar 50 miljard euro in zit. Ongeveer de helft van dat bedrag zou gebruikt worden om Griekse banken te herkapitaliseren. Dat vooruitzicht zou de ECB over de streep kunnen trekken om het plafond voor de noodsteun te verhogen.

Niet vandaag

Volgens persbureau Bloomberg heeft het ECB bestuur inmiddels laten weten dat plafond vandaag niet te zullen verhogen. Mogelijk wacht de ECB af of het plan woensdag door het Griekse parlement is goed gekeurd.

Griekse banken blijven voorlopig dicht

Nieuw fonds

De 50 miljard voor het nieuwe fonds moet worden verdiend met het privatiseren van Griekse staatsbezittingen. De staatseigendommen waarvan de opbrengsten naar het fonds gaan, zijn waarschijnlijk dezelfde als die genoemd zijn in het voorstel waarmee Tsipras eind vorige week kwam. Daarin worden bijvoorbeeld regionale vliegvelden, een spoorwegmaatschappij, en de havens van Pireaus, Thessaloniki en Hellinikon genoemd.

Zo’n 12,5 miljard euro uit het fonds gaat vermoedelijk naar het verminderen van de Griekse schulden. De rest van het bedrag zou gebruikt worden om de economie te stimuleren.

Beperkingen blijven

Er gelden al bijna twee weken bankrestricties in Griekenland. Grieken kunnen niet meer dan 60 euro per dag pinnen en banken blijven gesloten. De verwachting is dat deze beperkingen, wat de ECB komende dagen ook beslist, nog wel even zullen blijven bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl