EPA
NOS Nieuws

Akkoord in Brussel, Griekenland gaat hervormen

De regeringsleiders van de EU zijn het eens over een noodpakket voor Griekenland. "We kunnen zeggen dat we na zeventien uur onderhandelen tot een 'agreekment' zijn gekomen", zei EU-president Tusk. Griekenland moet fors hervormen en in ruil daarvoor stellen de geldschieters de komende drie jaar tussen de 82 en 86 miljard euro beschikbaar via het Europese noodfonds ESM.

Het Griekse parlement heeft tot uiterlijk woensdag de tijd om in te stemmen met het plan. Ook moet het parlement de eerste punten uit het plan woensdag bekrachtigen. Het gaat daarbij over onder meer pensioenhervormingen en btw-maatregelen.

De regeringsleiders maakten na afloop duidelijk dat de bal nu bij Griekenland ligt. Als het parlement woensdag niet instemt met het akkoord, komt er ook geen geld voor Griekenland.

Verkoop Griekse staatsbezittingen

Athene moet verder onder Europees toezicht staatsbezittingen verkopen. De opbrengst daarvan moet op termijn oplopen naar 50 miljard euro. Met dat bedrag moet onder meer de Griekse staatsschuld worden afgebouwd.

Tot slot moet het parlement akkoord gaan met een aanscherping van voorstellen die eerder deze maand zijn gedaan over de privatisering van de energiemarkt en de modernisering van de arbeidsmarkt.

Tusk: noodscenario voor Griekenland afgewend

Marathon

De regeringsleiders van de EU onderhandelden zeventien uur over het noodpakket. De vergadering werd gisteravond en afgelopen nacht diverse malen onderbroken voor een bilateraal overleg tussen bondskanselier Merkel, president Hollande en premier Tsipras. Daarvoor vergaderde de Eurogroep al veertien uur.

Rutte sprak na afloop van een "ingewikkelde bevalling". Volgens hem ligt er een stevige lijst maatregelen, maar is dit ook de enige manier om de economie van Griekenland te verstevigen.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem zegt dat vooral vertrouwen een van de belangrijkste thema's was. Alle partijen hebben volgens hem inspanningen geleverd waardoor Griekenland weer op de rails komt.

Dijsselbloem: vertrouwen was de belangrijkste zaak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl