De verwoesting in de Broodvermenigvuldigingskerk
NOS Nieuws

Israël pakt verdachten op voor in brand steken kerk

In Israël heeft de politie verdachten opgepakt voor brandstichting in een katholieke kerk. De beroemde Broodvermenigvuldigingskerk in het noorden van Israël raakte vorige maand zwaarbeschadigd door de brand.

De politie wil er verder niets over kwijt, maar volgens Israëlische media zijn de verdachten twee of drie Joodse jongeren. Zij zouden vanwege de ernst van de zaak onder een speciale regeling vallen, waardoor ze tijdens hun voorarrest geen contact mogen hebben met een advocaat.

Valse goden

De politie zei eerder dat de daders waarschijnlijk joodse extremisten zijn. Op een muur van de kerk was met graffiti een tekst uit een joods gebed gezet, waarin de aanbidding van valse goden wordt veroordeeld.

Vlak na de brand werden al zestien jongeren opgepakt, allemaal kolonisten van de Westelijke Jordaanoever. Zij werden al vrij snel vrijgelaten.

Broodvermenigvuldiging

De Broodvermenigvuldigingskerk in Tabgha werd gebouwd in 1980, op de resten van een Byzantijnse kerk uit de vijfde eeuw. Het is de plek waar Jezus volgens het Nieuwe Testament vijfduizend mensen te eten gaf door het wonder van de broodvermenigvuldiging. De kerk is een van de populairste plaatsen voor pelgrims.

Volgens de brandweer staat inmiddels vast dat het gaat om brandstichting, omdat op verschillende plaatsen brandhaarden zijn gevonden. Bij de brand werd onder meer het dak verwoest. In de bibliotheek van de kerk gingen veel gebedsboeken in vlammen op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl