Mensenrechtenadvocaat Wang Yu
NOS Nieuws

China pakt tientallen advocaten op na protestverklaring

In China zijn de afgelopen dagen tientallen mensenrechtenadvocaten en werknemers van advocatenkantoren opgepakt. Ook zijn huizen en kantoren doorzocht. Van een aantal mensen is duidelijk waar ze zijn, anderen zijn spoorloos, zeggen collega-advocaten en mensenrechtenorganisaties.

Volgens Amnesty International zijn sinds vrijdag ruim vijftig mensen opgepakt. Een aantal van hen zou weer vrij zijn.

Op de Chinese staatszender CCTV hebben enkele advocaten gezegd dat ze deel uitmaakten van een groep die aanzette tot sociale onrust. Of die verklaringen onder druk zijn afgelegd is niet duidelijk.

Protestverklaring

De aanhoudingen volgden op een grootschalig protest van mensenrechtenadvocaten door het hele land. Ze ondersteunden een protestverklaring tegen het vasthouden van collega-advocaat Wang Yu, die donderdagochtend verdween. Veel van de advocaten die later werden opgepakt, hadden de verklaring getekend.

Velen denken dat Wang Yu door de politie is opgepakt en ergens wordt vastgehouden. Ze verdween kort nadat ze een sms-bericht naar een vriend had verstuurd waarin ze schreef dat onbekende mensen aan het slot van haar voordeur zaten. Die vriend verklaarde later dat de bewaker van het gebouw zou hebben gezien dat de politie iemand meenam.

Mensenrechten

Wang Yu staat er om bekend dat ze niet terugschrikt voor ingewikkelde mensenrechtenzaken. Onlangs verdedigde ze een Chinese activist die was opgepakt wegens 'staatsondermijnende activiteiten'.

Opgepakte advocaat zag geen kans op echte rechtsstaat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl