Het WK vissen: spionnen, bondscoaches en het ideale aas

time icon
Martijn van der Zande / NOS
Geschreven door
Martijn van der Zande
Verslaggever NOS op 3, Radio 1

Door verslaggever Martijn van der Zande

Geconcentreerd zitten de mannen aan de waterkant. Ze staren naar het uiteinde van hun hengel. Als die buigt, dan hebben ze beet. Verder is het rustig, het enige geluid dat je af en toe hoort is het klotsen van water als er een schip voorbij vaart.

Het kanaal Gent-Terneuzen is dit weekend het decor van het WK feedervissen. Het is een van de 29 disciplines van het sportvissen. Bij deze tak van sport werp je samen met een haakje ook een korfje voer (feeder). Op die manier lok je de vis en hoop je dat je die aan de haak kunt slaan.

'Het is wel echt een tactisch gebeuren'

De afgelopen week is er door de teams uit 26 landen al volop getraind aan de waterkant.

Het land dat uiteindelijk het meeste gewicht aan vis weet binnen te hengelen, mag zich tot wereldkampioen kronen. Dat het een serieuze sport is, wordt vrij snel duidelijk. Achter iedere visser zit een coach. Jan van Schendel is een van de twee bondscoaches. "Als coach probeer je de mensen zo goed mogelijk op de kist te zetten. Het organisatorische gedeelte moet perfect zijn en net zoals bij alle andere sporten moeten de sporters zich alleen maar druk hoeven maken over dat wat ze moeten doen, in dit geval vissen."

1/3 Een Ierse spion Martijn van der Zande / NOS
2/3 Martijn van der Zande / NOS
3/3 En beet! Martijn van der Zande / NOS

Er zijn niet alleen coaches, maar ook bankrunners. Zij kijken hoe de concurrentie het doet. Het zijn eigenlijk een soort spionnen. Achter het Nederlandse team zit iemand uit Ierland. In een boekje schrijft hij op wat de Nederlanders vangen, op hoeveel meter ze hun hengel gegooid hebben en wat voor aas ze gebruiken. Deze tactische informatie kan zijn eigen team wellicht verder helpen.

Het ideale aas?

Overigens willen de vissen niet graag happen. Het is daarom vooral lang wachten, zegt Marco Hofman. Hij is een van de sporters die voor Nederland gaat proberen een medaille te veroveren. "Het is wachten en kijken, blijven zoeken naar het ideale aas."

Naast Hofman staat een bak met daarin allerlei soorten aas. “Dat zijn wormen, maden, casters - ook wel verpopte maden genoemd - en muggenlarven. Dat is waarmee we vissen."

Het is een tactisch steekspel: het juiste aas moet op het juiste moment worden gebruikt. "Op dit moment lusten de vissen vooral de casters, een caster met een wormpje of met een made", zegt Hofman. "Maar het kan morgen allemaal weer anders zijn."

STER Reclame