NOS Nieuws

Den Haag staat stil bij Srebrenica

Den Haag herdenkt Srebrenica

Ook in Den Haag is de val van Srebrenica herdacht, vandaag precies 20 jaar geleden. Net als in Bosnië is hier in Nederland een vredesmars voor Srebrenica gehouden. Zo'n honderd mensen liepen die 'Mars Mira'.

De start was vanochtend in Wassenaar en rond 14.30 uur bereikten de eerste deelnemers het Plein in Den Haag. Onderweg zijn toespraken gehouden bij de Scheveningse gevangenis en het Joegoslavië-tribunaal.

Herdenking

Op het Plein hebben de Bosnische gemeenschap in Nederland samen met solidariteitsorganisaties een herdenking gehouden, waar ongeveer vijfhonderd mensen op af waren gekomen. Velen droegen een wit T-shirt met de tekst Never Forget Srebrenica.

Tijdens de herdenking hebben onder anderen een overlevende en een Bosnische imam gesproken. Zij willen dat 11 juli een dag van nationale rouw wordt in Nederland.

Verder hebben deelnemers twee minuten stilte gehouden voor de doden. Ook zijn er ballonnen opgelaten waaraan kaartjes hingen met de namen van de slachtoffers.

Begraven

135 mensen die omkwamen bij de val van de moslimenclave zijn pas het afgelopen jaar geïdentificeerd. Zij worden vandaag begraven in Potocari.

De herdenking in Potocari is rechtstreeks te volgen op NPO Nieuws. Vanavond van 18.40 tot 19.30 uur wordt op NPO 2 en NOS.nl het programma '20 jaar na Srebrenica' uitgezonden met een terugblik op de herdenking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl