Luca Paolini Getty Images
NOS Wielrennen

Tourrenner Paolini betrapt op gebruik cocaïne

Het eerste dopinggeval in deze editie van Tour de France is een feit. In de urine van de Italiaan Luca Paolini werden op 7 juli sporen van cocaïne gevonden, zo heeft de UCI bekendgemaakt. Op die dag reed het Tourpeloton over de kasseien naar Cambrai.

Het is voor het eerst sinds Fränk Schleck in 2012 dat een renner tijdens de Ronde van Frankrijk betrapt wordt op het gebruik van ongeoorloofde middelen. Paolini is voorlopig geschorst, in afwachting van de contra-expertise. Zijn ploeg Katjoesja heeft hem inmiddels uit de Tour genomen.

Binnen en buiten competitie

Cocaïne is twee tot vier dagen na gebruik opspoorbaar. Op 7 juli was de Tour de France al drie dagen onderweg.

Het gebruik van cocaïne is buiten de competitie om niet verboden, maar het middel staat wel op de dopinglijst. In 2007 werd Tom Boonen op dezelfde stof betrapt. De Belg ontliep echter een schorsing, omdat de controle buiten competitie was.

Voorjaarsspecialist

De 38-jarige Paolini is een opvallende verschijning in het peloton. Hij maakte aanvankelijk naam als superknecht van Paolo Bettini. In 2004 werd hij al derde bij de wereldkampioenschappen in Verona.  

Hij won onder meer etappes in de Ronde van Spanje (2006) en de Ronde van Italië (2013). In die editie van de Giro droeg hij ook vier dagen de roze trui. Ook in de voorjaarsklassiekers kwam Paolini goed voor de dag. Zo schreef hij de Brabantse Pijl (2004) en Omloop Het Nieuwsblad (2013) op zijn naam. In Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen behaalde hij meerdere ereplaatsen. 

Dit seizoen won hij nog op imposante wijze de semiklassieker Gent-Wevelgem.

STER reclame