De Europese beurshandelaren zijn optimistisch over Griekenland.
NOS Nieuws

Europese beleggers optimistisch over Griekenland

Positieve berichten over de mogelijke bereidheid van Griekenland om te hervormen en het herstel op de Chinese markten hebben op de aandelenmarkten tot koerswinsten geleid.

In Amsterdam sloot de AEX-hoofdindex 2,4% hoger op 481,39 punten. De MidKap steeg 1,7% naar 708,76 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen met winsten tot 3,1% het weekeinde in.

Stijging bij hoofdfondsen

Alle 25 hoofdfondsen in Amsterdam eindigden met winst. ING was de sterkste stijger met een winst van 3,9%, gevolgd door verfproducent AkzoNobel die er 3,6% bijkreeg. Veertien andere AEX-fondsen gingen er 2% of meer op vooruit.

TNT Express behaalde een plus van 0,3% en stond daarmee onderaan de AEX. Omdat het bezorgbedrijf op het punt staat van de beurs te worden gehaald door de Amerikaanse branchegenoot FedEx, zit er weinig beweging meer in de koers van het aandeel.

Oliemaatschappij Shell had evenmin baat bij het positieve beurssentiment, al sloot het aandeel wel 0,7% hoger. Het kabinet maakte bekend dat in Nederland de komende vijf jaar niet commercieel naar schaliegas mag worden geboord.

Debuut

Beursintermediair Flow Traders profiteerde optimaal van het goede handelsklimaat op de dag van zijn eigen beursdebuut. Het aandeel boekte op de eerste handelsdag op het Damrak een winst van ruim 13% ten opzichte van de introductiekoers van 32 euro.

Banken

Op de andere beurzen in Europa gingen vooral bankaandelen omhoog. In Parijs wonnen BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale tussen de 3 en 4%. Deutsche Bank en Commerzbank kregen er in Frankfurt respectievelijk 4,1 en 2,5% bij.

Euro

De waarde van de euro liep op tot 1,1150 dollar, tegen 1,1025 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4% naar 52,55 dollar. De Brentprijs daalde 0,3% tot 58,43 dollar per vat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl