Anbang
NOS Nieuws

Chinese verzekeraar Anbang neemt Reaal over voor 1 euro

SNS Reaal verkoopt zijn verzekeringstak aan de Chinese verzekeraar Anbang. De partijen zijn het eens over de prijs en ook toezichthouder De Nederlandsche Bank heeft geen bezwaar. De Chinese toezichthouder moet nog wel akkoord gaan met de deal.

Anbang betaalt slechts 1 euro voor alle aandelen; een symbolisch bedrag. In februari werd nog gedacht dat de verkoop 150 miljoen euro zou opbrengen.

Wel moeten de Chinezen 85 miljoen euro meebetalen aan een belastingvordering en steken ze 1,35 miljard euro in Vivat, waarin alle verzekeringsmerken van SNS Reaal zijn gebundeld. Dat zijn onder meer Reaal, Zwitserleven en Route Mobiel. De kapitaalinjectie is 350 tot 580 miljoen euro groter dan eerder werd afgesproken.

Quitte

Minister Dijsselbloem van Financiën vindt niet dat de verkoop voor 1 euro tevergeefs is en benadrukt dat de Chinese verzekeraar wel een aanzienlijk bedrag investeert. "Het wordt een gezond bedrijf", aldus Dijsselbloem. Hij sluit niet uit dat de Nederlandse staat quitte draait. "We kunnen quitte spelen, maar zeker weet ik dat niet."

Twee jaar geleden werd SNS Reaal genationaliseerd, om te voorkomen dat de onderneming failliet zou gaan. Vivat is de verzekeringstak van SNS die nu dus verkocht wordt. De SNS Bank blijft voorlopig van de overheid.

Mysterie

Er is in Nederland weinig bekend over het mysterieuze Anbang. Hun bod is het enige bod dat de overheid voor Reaal heeft gekregen. Maar het aanbod is erg welkom: Reaal lijdt nog steeds verliezen, en heeft weinig financiële buffers.

"Ook in China is Anbang een mysterie voor verzekeringsanalisten", zegt NOS-correspondent Marieke de Vries. "Machtige staatsbedrijven hebben aandelen in Anbang, hoewel niet helemaal duidelijk is of de Chinese overheid ook directe bemoeienis heeft met het bedrijf."

100 miljard

Tien jaar geleden begon Anbang met een bescheiden startkapitaal. Inmiddels is de verzekeraar naar eigen zeggen al meer dan honderd miljard euro waard.

Naast andere verzekeringsmaatschappijen neemt Anbang financiële instellingen en banken over, zoals het Belgische Delta Lloyd. En onlangs kocht Anbang het Amerikaanse Waldorf-Astoria hotel in New York voor bijna 2 miljard dollar.

Dijsselbloem: 1 euro is niet tevergeefs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl