Protest in 2014 tegen de mogelijke proefboringen naar schaliegas in Boxtel
NOS Nieuws

Milieudefensie blij met schaliegasbesluit

Milieudefensie noemt het besluit om tot 2018 geen schaliegas te winnen, "fantastisch nieuws". Het kabinet besloot vandaag dat er tot en met 2017 in Nederland niet naar schaliegas wordt geboord. Ook zal er de komende vijf jaar geen schaliegas worden opgespoord. Vergunningen die al waren verleend voor het opsporen worden niet verlengd.

"Het is fantastisch om te zien dat minister Kamp toch de handdoek in de ring gooit als het gaat om schaliegas", zegt Ike Teuling van Milieudefensie. Volgens de organisatie is het een "grote overwinning" voor inwoners van Boxtel en de Noordoostpolder die geprotesteerd hebben tegen schaliegas. Die gemeenten waren oorspronkelijk aangewezen als locatie voor proefboringen.

Ook vanuit de gemeente Boxtel wordt positief gereageerd. Wethouder Peter van de Wiel zegt dat het goed is dat het kabinet schaliegas voor de komende vijf jaar uitsluit en brede discussie over energie wil. Hij benadrukt dat Boxtel in die discussie kiest voor duurzame energie.

Toekomst

Toch is de winning van schaliegas niet definitief van de baan. Eind dit jaar besluit het kabinet of dat in de toekomst toch een optie blijft. Als dat zo is, gaat de overheid zelf de proefboringen doen, en niet de gasbedrijven. Milieudefensie heeft ook liever dat de overheid de boringen doet. "Dat is beter dan een gasbedrijf. Maar wat ons betreft, boren we helemaal niet naar schaliegas", aldus Teulings. Milieudefensie pleit voor een energievoorziening zonder fossiele brandstoffen.

Schaliegas is aardgas dat zit opgesloten in een hard soort gesteente. Om het te winnen worden er na het boren onder hoge druk water, zand en chemicaliën in de grond gespoten. De steenlaag scheurt en door die scheuren kan het gas wegstromen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl