NOS Nieuws

'Ouderen hebben geen idee van medicijnkosten'

Ouderen weten vaak niet wat hun medicijnen kosten, welke vergoedingen ervoor zijn en wat ze zelf moeten betalen. Ouderenbond ANBO heeft samen met de apothekerskoepel KNMP onderzocht wat ouderen ervan weten. De zorgverzekeraars moeten de kosten en polisvoorwaarden inzichtelijker maken, zeggen de organisaties.

Zeven op de tien ouderen gebruiken meer dan twee medicijnen; twee op de tien hebben zelfs vijf of meer medicijnen.

Van de 1600 ouderen die aan het onderzoek meewerkten, zoekt 62 procent niet in de zorgpolis of medicijnen vergoed worden. Voor de meeste mensen speelt de vergoeding dan ook geen rol bij hun keuze voor een zorgverzekeraar. Ouderen zouden de vergoeding van medicijnen volgens de organisaties juist wel zwaar moeten laten meewegen bij de keuze voor een zorgverzekeraar.

Medicijnbeoordeling

Om aan te geven waar het verschil kan zitten: sommige zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld alleen de goedkoopste variant van een medicijn. Als patiënten een duurder medicijn nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld allergisch zijn voor een bestandsdeel, moeten ze de meerkosten zelf betalen.

De ANBO en de apothekers willen, ook om het medicijngebruik in te dammen, dat er een periodieke medicijnbeoordeling komt. Nu kan de patiënt zo'n beoordeling aanvragen, maar hij moet de apotheker dan betalen uit het eigen risico. De organisaties roepen de Tweede Kamer op om dat te veranderen.

Logisch

Minister Schippers vindt het juist logisch dat de periodieke medicijnbeoordeling onder het eigen risico valt. "We hebben afgesproken dat de apotheker wordt gezien als wat hij is: een zorgverlener. Dat betekent dat de apotheker onder het eigen risico valt", zegt Schippers.

Verder vindt zij dat verzekeraars, artsen, apothekers en andere partijen in de zorg betere informatie moeten verschaffen zodat patiënten vooraf weten waar zij aan toe zijn. "We hebben al allemaal acties ingezet dit jaar, zodat mensen beter weten hoe ze hun verzekering moeten kiezen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl