Een treinreiziger test een fiets op een speciaal door de NS op het Jaarbeursplein aangelegd parcours in Utrecht ANP

Even je kaart scannen en je kunt vanaf 250 treinstations in Nederland op de fiets de stad verkennen. De ov-fiets is populair, maar het huidige exemplaar is volgens de gebruikers wel wat lomp. Daarom vraagt de NS treinreizigers vandaag en morgen een aantal nieuwe modellen te testen op het Jaarbeursplein in Utrecht.

Op het plein waar afgelopen weekend nog de Tour-renners reden, is een parcours uitgezet waarop zes potentiële modellen kunnen worden getest. Treinreizigers kunnen de fietsen op de proef stellen in onder meer een tunnel, een brug en een waterbak. Kinderen kunnen een aantal ov-loopfietsjes uitproberen.

Van het type dat het beste uit de test komt, worden de komende jaren zo'n 3000 fietsen aangeschaft.  "Wij vragen de reizigers welke fiets ze het comfortabelst vinden", zegt Erik Kroeze van de NS. "En hun mening nemen we serieus mee bij onze keus."

De nieuwe ov-fiets

De nieuwe OV-fietsen worden getest op het Jaarbeursplein

Structureel tekort

De NS wil met die nieuwe modellen een deel van de huidige fietsen vervangen en hoopt daarnaast het bestand uit te breiden. Op een aantal stations in Nederland, zoals Amsterdam Amstel en Den Haag Centraal, is namelijk een structureel tekort aan ov-fietsen. 

Niet zo gek, als je bedenkt dat het aantal ritten is toegenomen van 600.000 in 2009 tot ruim 1,5 miljoen vorig jaar jaar. Als je voor 10 euro een jaarabonnement hebt aangeschaft, kost het huren van een ov-fiets 3,50 per dag. Dat is goedkoper dan je fiets meenemen in de trein.

Problemen

Treinreizigers zijn overwegend positief over de fiets, maar volgens de Fietsenbond kunnen er nog wel wat dingen beter. De bond zegt dat het huidige model niet geschikt is om lange afstanden mee te rijden en dat de fiets niet makkelijk in een fietsrek geplaatst kan worden. 

Het nieuwe exemplaar moet die problemen gaan oplossen. Vanaf komend voorjaar zullen de nieuwe ov-fietsen instromen op alle verhuurplekken in Nederland.

STER reclame