Het V&D-warenhuis in Hengelo. ANP

V&D is voor zeker vier jaar uit de geldzorgen. De Amerikaanse eigenaar Sun Capital investeert nog eens 47 miljoen euro in de ruim zestig warenhuizen en koopt daarmee het consortium van banken uit. Sun verlengt bovendien de looptijd van de financiering van twee naar vier jaar, om de winkels tijd en ruimte te geven om te herstellen.

De investeringsmaatschappij had dit jaar al ruim 200 miljoen euro in V&D gestoken om te voorkomen dat de winkelketen om zou vallen. In februari dreigde V&D failliet te gaan.

V&D-topman John van der Ent zegt in Het Financieele Dagblad dat Sun Capital merkte dat de Rabobank, ABN Amro en ING te veel greep hadden op V&D.

topman Van der Ent

Van der Ent: "Dat knelde te veel. Bovendien kostte het vooral veel tijd. Mijn financiële topman en ik moesten de hele tijd overleggen. Niet met één bank, maar met drie. Ik begrijp best dat ze willen overleggen, maar het beperkte wel onze bewegingsvrijheid."

Leveranciers

Op het hoofdkantoor van V&D werden gisteren 1000 brieven klaargemaakt voor de leveranciers van het warenhuis, met daarin uitleg over de nieuwe financiering. Ook voor hen is het van groot belang te weten dat V&D voorlopig geen geldzorgen kent en dus alle rekeningen gewoon kan betalen.

Van der Ent toont zich in het FD laaiend enthousiast over Sun Capital. "Er wordt weleens lelijk gedaan over private-equity-partijen, maar ik heb echt iets aan ze. De baas, Marc Leder, komt hier gewoon naartoe, zit in de auto naast je. Ze hebben onze plannen gezien en zijn ervan overtuigd dat we eruit komen."

Klanten zijn terug

Volgens de nieuwe topman keert de rust onder V&D-klanten ook weer terug. "De één miljoen trouwe klanten waren nerveus geworden. Die zag je even niet kopen. Ze wisten niet of ons warenhuis straks nog zou bestaan. Ik heb zelf 4000 tot 5000 berichten van klanten gekregen met allerlei adviezen. Inmiddels keren de klanten weer terug."

STER reclame