Een pro-Europa-betoger voor het Griekse parlement gisteravond
NOS Nieuws

'Griekse parlement gaat akkoord met bezuinigingsvoorstellen'

Het Griekse parlement zal later vandaag instemmen met de nieuwe bezuinigingsvoorstellen. Dat heeft een woordvoerder van de parlementsfractie van regeringspartij Syriza tegen persbureau Reuters gezegd.

Premier Tsipras heeft het parlement om goedkeuring gevraagd voor een reeks van maatregelen die hij aan de kredietverleners heeft overlegd. Volgens de woordvoerder van Syriza zal zijn fractie Tsipras daarvoor een mandaat geven.

Met de steun van Syriza is er een meerderheid in het parlement, want de belangrijkste oppositiepartijen zijn zeker voor de voorstellen. Ook coalitiepartner ANEL zal waarschijnlijk geen problemen maken, ondanks dat de partij problemen heeft met bezuinigingen op Defensie en het afschaffen van de btw-korting op de Griekse eilanden.

Bezuinigen

Volgens correspondent Conny Keessen komen de voorstellen vrijwel overeen met wat Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, voor het referendum aan Tsipras voorlegde. Er wordt flink bezuinigd en de pensioenpremies en belastingen gaan omhoog.

Onder meer restaurants, hotels en transportbedrijven moeten vanaf oktober meer belasting gaan betalen. Daarnaast worden regionale vliegvelden, het elektriciteitsbedrijf en een aantal havens geprivatiseerd. Ten slotte wordt er 300 miljoen euro bezuinigd op defensie.

Verder wil de premier een einde maken aan de beschermde status van bepaalde beroepen, waardoor er meer ruimte moet komen op de arbeidsmarkt.

"De plannen gaan ongetwijfeld weerstand oproepen", vertelt Keessen. "De btw-verhoging zal de eilanden raken. Die zeiden niet voor niets in meerderheid 'nee' tijdens het referendum. Het is wel de bedoeling dat in eerste instantie alleen de rijkere eilanden zoals Kos en Rhodos een belastingverhoging krijgen."

Onderhandelingsmandaat

"Later vandaag zal premier Tsipras het parlement over de plannen informeren. Daarna zal er in een spoeddebat over de voorstellen worden gedebatteerd en gestemd. Maar de bezuinigingen worden bij het aannemen van de voorstellen niet meteen in een wet vastgelegd", vertelt Keessen. "Tsipras krijgt dan een onderhandelingsmandaat mee. Of het parlement daarna nog terug kan is niet helemaal duidelijk."

Vertrouwen

De voorstellen van Griekenland worden momenteel doorgerekend door deskundigen van de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In het verleden kwam het nog wel eens voor dat de cijfers niet helemaal klopten. Morgen komen de ministers van Financiën in de Eurogroep bijeen en een dag later de regeringsleiders van de Europese Unie.

"Uiteindelijk moeten zij een politieke afweging maken", vertelt correspondent Joris van Poppel. "Gaan deze bezuinigingen ver genoeg om 50 miljard euro aan steungeld te rechtvaardigen en hebben zij nog voldoende vertrouwen in de Griekse regering?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl