Griekse plannen: belastingen omhoog, pensioenen omlaag

tijd van publicatie
Reuters

Premier Tsipras komt in zijn bezuinigingsvoorstel tegemoet aan veel eisen van schuldeisers waar de Grieken eerder niet aan wilden voldoen. De belastingen op een aantal goederen en diensten gaat omhoog en Griekenland is van plan flink te korten op de pensioenen.

Onder meer restaurants, hotels en transportbedrijven gaan meer belasting betalen volgens de plannen van Tsipras. De nieuwe tarieven moeten in oktober van kracht worden. Verder worden regionale vliegvelden, het elektriciteitsbedrijf en een aantal havens geprivatiseerd en bezuinigt Griekenland 300 miljoen op defensie.

NOS

Nieuwe onderhandelingen

De plannen werden gisteravond ingediend in Brussel en een paar uur later werden ze openbaar gemaakt. Vandaag stemt het Griekse parlement nog over het voorstel. Dan wordt besloten of Tsipras de tekst mag gebruiken als basis voor nieuwe onderhandelingen met Brussel.

Volgens Griekse media wordt met het voorstel 12 miljard euro bezuinigd. Griekenland hoopt ruim 50 miljard euro aan steun te krijgen van het Europese noodfonds ESM. Dat geld is bedoeld voor de komende drie jaar.

STER Reclame