AFP

Het blijft toegestaan om een foto van de Eiffeltoren of van een ander bekend bouwwerk te delen op sociale media. Het Europees Parlement stemde vandaag over een ontwerp-auteurswet, die het plaatsen van foto's op internet van bekende bouwwerken moest verbieden, maar het parlement heeft de wet weggestemd. 

De wet moest het auteursrecht voor de hele Europese Unie regelen. Nu dat niet is geregeld, blijven de nationale wetten gelden. De wet zou een stuk strenger worden dan de Nederlandse. Hier is het fotograferen van openbare monumenten wel toegestaan. 

De auteursregels verschillen sterk per Europees land. Zo is in België geen uitzondering gemaakt voor het fotograferen van openbare monumenten. De erfgenamen van de ontwerper van het Atomium staan Wikipedia het niet toe om een foto van het bouwwerk op deze site te plaatsen. Denemarken is nog strenger en staat foto's van openbare kunst niet zomaar toe. Op de Wikipedia-pagina over het beroemde beeld De kleine zeemeermin in Kopenhagen bijvoorbeeld is het beeld zelf niet te zien. 

STER reclame