Akropolis in Athene: symbool van Griekenland
NOS Nieuws

Toeristen in Athene: 'Kom gewoon hierheen'

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

Mijden toeristen Athene? "Misschien een beetje, maar ze komen nog steeds in drommen", zegt een beveiliger bij de kaartjescontrole voor de Akropolis. Ook vandaag bezoeken weer duizenden toeristen de trekpleister in de Griekse hoofdstad, ondanks de sluiting van banken en de dreiging van een Grexit. "Je had het vanochtend moeten zien. Toen kwamen de cruisepassagiers, het was bomvol."

De meeste toeristen die het aandurven om op het heetst van de dag in de blakende zon de heuvel te beklimmen, zeggen dat de Griekse crisis hun vakantie amper treft. Zack en Mandy uit Australië zijn al een aantal dagen in het land. "Je merkt er niks van, het is vredig hier", zegt Zack.

"We hebben al lang geleden geboekt en waren niet van plan deze trip te annuleren. Wel hebben we extra contant geld meegenomen. Maar die rijen voor de banken die je steeds op tv ziet krijgen overdreven veel aandacht. Ik zie ook pinautomaten waar maar vier of vijf mensen staan te wachten. Zulke rijen heb je in Australië ook."

Zack en Mandy: "Zulke rijen heb je in Australië ook"

Kom gewoon naar Griekenland. Steun de mensen hier.

Nederlandse toerist in Athene

Erwin en Danny uit Nederland zijn met hun kinderen Nordin en Camilla al meer dan twee weken in Griekenland. "We zijn er nuchter onder, we zijn vooral bezorgd over de situatie voor de Grieken zelf", zegt Erwin. Zijn vrouw: "We hebben maar aan één ding gemerkt dat het echt crisis is. Een hotel had de creditcardreservering teruggetrokken. Toen ik ze daarover belde, zeiden ze dat ze graag cash betaald wilden worden."

De familie heeft extra cash meegenomen voor de reis, dus dat was geen probleem. "Kom vooral gewoon naar Griekenland", zegt Erwin. "Steun de mensen hier."

Nederlands gezin in Athene: "Steun de mensen hier"

'Hebben getwijfeld'

De 21-jarige Kirtan uit India maakt zich eveneens geen zorgen. "Dat maximum pinbedrag van 60 euro per dag geldt niet voor buitenlandse passen", zegt hij. In die zin gaat de crisis aan hem voorbij.

"Ik ben met weinig cash gekomen en heb hier gewoon gepind. Ik betaal ook veel dingen met mijn pas. Alleen voor eten heb ik zo'n 20 tot 30 euro cash per dag nodig."

Kirtan uit India: "Betaal veel met mijn pas"

De Braziliaan Emidir Andrade heeft even getwijfeld of hij met zijn vriendin Simone naar Griekenland zou gaan. Ze hebben hun vakantieplannen gewoon doorgezet. "Ik vind het vooral triest voor de Grieken", zegt Andrade. "Het is een moeilijke tijd voor ze."

'Bullshit!'

"Deze crisis is niet de schuld van 'luie' Grieken, dat is bullshit!" Lia Imhoff Metaxas - Griekse roots, woonachtig in Washington - is met een vriendin en hun nichtjes sinds een paar dagen in haar geboorteland. Ze zegt volop te genieten en amper iets van de crisis te merken.

"Je merkte het wel aan de tv's op de veerboot. Het ging alleen maar over Eurogroep-bijeenkomsten en dat soort dingen. En we hebben inderdaad lange rijen bij geldautomaten gezien." "Ik hoop dat er snel een oplossing komt", besluit ze. "Dit land mag niet de afgrond in."

Edimir en Simone uit Brazilië: "Moeilijke tijd voor de Grieken"
Amerikanen in Athene: "Dit land mag niet de afgrond in"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl